Härliga vita sommarviner av Rolle (Vermentino) från Provence och Italien !

Chardonnay, Sauvignon och Riesling är namnen på 3 välkända druvsorter som odlas jorden runt i syfte att framställa goda vitviner. Nämner vi « Rolle » däremot är det säkert  få av oss som vet vad vi talar om. Vermentino, som är det italienska namnet på samma druva är kanske lite mer känt. I Systembolagets lista går det t.ex. att finna 4 Vermentinoviner men inte något Rollevin alls.

Rolledruvan ger fantastiska vitviner med stor elegans. Vinerna kan variera mycket i smak och karaktär beroende på var druvan odlats och hur den har vinifierats. Rolle är en smakfull och aromatisk druva och den gemensamma nämnaren för Rolle- och Vermentinoviner är att de brukar vara just aromatiska och att de passar till väldigt varierade maträtter och tillfällen.

Ursprunligen kommer Vermentino-druvan troligtvis från Anatolien som ligger beläget i dagens inre och östliga del av Turkiet. Druvan har sedan via de genuesiska handelsmännen tagit sin väg till Italien och till Korsica för att sedan nå syd-Frankrike där druvsorten kallas Rolle.

Rolle är en druvsort som behöver mycket sol och torr dränerad jord. Druvan odlas därför främst i medelhavsklimat. I Frankrike finner vi Rolle i Provence, Languedoc och Roussillon, samt på Korsica. I Italien finner vi Vermentino främst i Ligurien, Sardinien och i Toscana.

Doften i Rolle-viner har ofta komplexa inslag av citrusfrukter och vita blommor. Smaken är torr, men den har runda varma inslag från syd där vita frukter såsom persika och päron uttrycker sig med stor elegans. Vinerna kan bli något smöriga om de lagrats på ekfat. De italienska Vermentino-vinerna är ofta torrare än de franska. De är något lättare i smaken och har en något lägre alkoholhalt. Syrorna är oftast mer framträdande vilket kan vara bra då vinet ska drickas till skaldjur.

Rolle- och Vermentinoviner är fantastiska viner att dricka under sommaren. De kommer från Medelhavsregionen och uppskattas när det är varmt både som aperitif eller till sydeuropeiska fisk- och skaldjursrätter i kvällssolen. 

I Provence uppskattas Rolle-vinerna för sitt breda användningsområde. Man kan dricka Provençalska vitviner gjorda av Rolle som aperitif för vinets aromatiska karaktär - eller till fisk, skaldjur, kycklingrätter och sallader. Rolle-viner passar utmärkt till en pasta med pistou och egentligen till alla maträtter med Medelhavsinspiration. Rolle är en druvsort som när den vinifieras på rätt sätt, utan tvekan tillhör de absolut mest eleganta vitvinsdruvorna. Vinerna har ofta en aromatisk längd och eftersmak som saknar jämförelse.

Kärt barn har många namn brukar man säga och Rolle-druvan som heter Vermentino i Italien kallas Vermentinu med "u" på Korsica. I Piemonte kallas druvan Favorita och i Ligurien heter den vid sidan av Vermentino också Pigato. Jag rekommenderar här ett par mycket intressanta rolle-viner som är speciellt värda att prova på under sommarmånaderna, men som naturligtvis också kan uppskattas året runt !

Domaine Gavoty : en domän som är välkänd för sina Rolleviner och som inte använder ekfat över huvud taget. « Le Clarendon » är ett mycket aromatiskt och intressant vitvin som passar till aperitif och alla typer av medelhavsrätter ; prova gärna med en italiensk spaghetti alle vongole. « La Cigale » är en enklare variant, mycket aromatisk och passar perfekt till aperitif eller till den grillade fisken.

Domaine de la Giscle : Moulin de l’Isle som är ett typiskt rolle-vin med en fantasktisk vin balans mella syra och frukt. Vinet har jästs på ekfat och har diskreta inslag av vanilj. Ett kanonvin till bra pris för den som gillar smakstarka viner med karaktär.

Polenza Cinque Terre : ett torrt vitvin med bra syror från den östra och fantastiskt vackra delen av Ligurien som kallas Cinque Terre. Ett vin som vid sidan av Vermentino framställts av Albarola- och boscodruvor. Ett lätt vin att dricka till diverse skaldjur.

Cantine Lupo - Terra Marique : en 100% Vermentino från Lazio söder om Rom. En torrt vitvin med aromatiska inslag av citrus och vita blommor. Frukt och bra syror i smaken med en behaglig beska som avslutning. Till aperitif, skaldjurspasta eller till diverse skaldjur.  

Santadi – Villa Solais : en fruktig och generös Vermentino di Sardegna som passar till aperitif under sommaren eller till diverse lättare fiskrätter.  

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras på webbplatsen.